Slim reizen met je bankpas: Bespaar op onnodige kosten
Zo bespaar je op verborgen kosten bij betalingen en geldopnames in het buitenland.

Op vakantie gaan is al duur genoeg, en onnodige bankkosten kunnen je budget flink opslurpen. Gelukkig zijn er slimme manieren om geld te besparen wanneer je je bankpas in het buitenland gebruikt. Met de juiste strategie kun je valutakosten vermijden en minder betalen voor pintransacties. In dit artikel lees je hoe je dit doet.
1. Kies altijd voor afrekenen in de lokale valuta
Wanneer je in het buitenland pint of betaalt met je bankpas, krijg je vaak de vraag of je in euro’s of in de lokale valuta wilt betalen. Kies altijd voor de lokale valuta! Dit voorkomt dat de winkel of automaat een ongunstige wisselkoers toepast, wat vaak nadelig uitpakt voor jou als consument. Banken bieden meestal een betere wisselkoers dan de winkel of betaalautomaat.
Voorbeeld: Stel, je bent in Thailand en rekent een maaltijd af van 1.000 Thaise baht. Kies je voor afrekenen in euro’s, dan bepaalt de winkel de wisselkoers, wat kan resulteren in een hogere prijs. Kies je voor baht, dan wordt de koers van je eigen bank gehanteerd, wat meestal gunstiger is.
2. Gebruik een bank zonder valutakosten
Veel traditionele banken rekenen extra kosten aan voor betalingen en geldopnames in een vreemde valuta. Dit kan oplopen tot 1-3% per transactie. Gelukkig zijn er banken die dit niet doen, zoals Wise, Revolut en bunq. Met deze banken kun je:
- Gratis betalen in meerdere valuta’s zonder verborgen kosten.
- Geld opnemen zonder of tegen lage kosten, afhankelijk van het maandelijkse limiet.
- Realtime wisselkoersen gebruiken in plaats van ongunstige banktarieven.
ZeroFX van bunq
Bunq biedt de ZeroFX-optie, waarmee je je bunq passen in het buitenland kunt gebruiken zonder extra gedoe en met de beste wisselkoersen. Traditionele banken rekenen vaak hoge kosten voor betalingen in vreemde valuta, maar met ZeroFX profiteer je van eerlijke tarieven. Bunq beschermt je tegen valutaschommelingen en voegt slechts 0,5% opslag toe aan het laatste markttarief wanneer de beurzen open zijn. Dit betekent dat je aanzienlijk kunt besparen op wisselkoerskosten.
3. Vermijd onnodige transactiekosten bij geldopnames
Contant geld is soms noodzakelijk, maar pinnen bij de verkeerde automaten kan duur uitpakken. Houd hier rekening mee:
- Zoek naar geldautomaten die geen extra opnamekosten rekenen. In sommige landen, zoals Thailand en de VS, rekenen banken standaard opnamekosten. Zoek uit welke banken deze kosten niet of minimaal berekenen.
- Sommige fintech-banken (zoals Revolut, Wise of bunq) bieden gratis geldopnames tot een bepaald limiet per maand.
- Probeer minder vaak, maar grotere bedragen op te nemen om meerdere transactiekosten te vermijden.
Belangrijk: In sommige landen, zoals Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje, betalen inwoners transactiekosten om geld op te nemen. Dit geldt dan ook voor toeristen! Check vooraf hoe het zit in jouw vakantieland om verrassingen te voorkomen. Handig is ook om vanuit huis alvast contant geld mee te nemen.
Checklist: Slim reizen met je bankpas
- ✅ Controleer de tarieven en voorwaarden van je bank voordat je op reis gaat.
- ✅ Kies altijd voor betaling in de lokale valuta.
- ✅ Gebruik een bank zonder of met lage valutakosten
- ✅ Vermijd geldautomaten met hoge opnamekosten.
- ✅ Stel je pas in op ‘Wereldwijd gebruik’ als je buiten Europa reist.
- ✅ Gebruik een creditcard als back-up voor noodgevallen.
Door deze tips te volgen, voorkom je onnodige kosten en houd je meer geld over voor leuke dingen op vakantie. Goede reis!