geld101

10 gewoontes van zuinige mensen

Marianne • jan. 27, 2021

Wat typeert zuinige mensen?

10 gewoontes van zuinige mensen zuinigheid zuinig leven

Mijn ouders zijn van de generatie babyboomers. Mijn moeder runde het huishouden terwijl mijn vader werkte. Mijn moeder zelf is opgegroeid met ouders die een kruidenierswinkel hadden. Haar kamer stond vaak vol met voorraad koekjes en dergelijke voor de winkel. Zelf aten ze vaak wat er niet meer verkocht kan worden. Denk hierbij aan gebroken koekjes, kaas met een schimmelkorst (kan je er prima afsnijden) enzovoorts. Hierdoor is mijn moeder heel zuinig met geld en zal ze nooit snel eten weggooien. Ook in veel andere dingen is zuinigheid mij al met de paplepel ingegoten. Dat vond ik uiteraard normaal totdat ik bij andere gezinnen zag dat het er anders aan toe ging. Spullen werden in een impuls gekocht en ook makkelijk weer weggegooid. 

Na wat onderzoek en nadenken kwam ik op een leuk lijstje van gewoontes die zuinige mensen altijd hebben. Zuinig wil echt niet zeggen gierig, maar wel bedachtzaam en vaak ook duurzaam. Doe je voordeel met deze tips want het kan je veel geld besparen! 


1. Zuinige mensen verspillen geen eten.


Zuinige mensen verspillen geen voedsel. Ze lassen misschien één avond in de week in om alle restjes op te eten. Ze maken gebruik van de vriezer om daar voedsel te bewaren dat anders misschien niet op tijd gegeten kan worden. Ze maken gebruik van de ‘too good to go’ app om verspilling te voorkomen en geld te besparen. Maar ook: ze kijken niet alleen naar de houdbaarheidsdatum maar vertrouwen op hun zintuigen. Ziet het er nog prima uit, ruikt het nog goed en smaakt het normaal? Dan kan je dingen vaak nog prima opeten. Dit geldt zeker voor langer houdbare producten als droge pasta, blikken met groenten e.d. Ook yoghurt kan je vaak nog prima eten als de datum verstreken is. Wees wel voorzichtig met vlees, daar kan je flink ziek van worden als je dat eet wanneer het niet meer goed is.


Lees ook: Bespaar geld door je eten in te vriezen.


2. Zuinige mensen zijn zuinig met hun spullen.


Zuinige mensen onderhouden hun spullen goed. Ze maken ze regelmatig schoon en gaan er netjes mee om. Zo gaan apparaten het langste mee. Mocht een apparaat toch kapot gaan dan denken ze er eerst over om het te repareren voordat ze een nieuwe kopen. Dit geldt niet alleen voor apparaten maar ook voor kleding. Ze gebruiken hun spullen totdat ze echt ‘op’ zijn.


Lees ook: Deze dingen koop ik niet meer.


3. Zuinige mensen waarderen kwaliteit.


Zuinigheid wil niet zeggen gierigheid. Het is niet zo dat zuinige mensen nooit geld uitgeven. Juist om te investeren in kwaliteit kan je op de lange termijn geld besparen. Zo koopt mijn schoonmoeder bijvoorbeeld altijd schoenen van een goed merk waar ze vervolgens letterlijk jaren mee doet, terwijl ze er dagelijks op loopt. Dat is uiteindelijk een stuk goedkoper dan 5 paar schoenen van middelmatige kwaliteit waarmee je misschien na 1 of 2 seizoenen al klaar mee bent. Ook met apparatuur maken zuinige mensen vaak een weloverwogen besluit. Wanneer de wasmachine echt niet meer kan, investeren ze in een wasmachine die zuinig is in gebruik en waarvan je kan verwachten dat deze wel een lange tijd mee zal gaan. Ze doen onderzoek naar welke items goede kwaliteit hebben, lezen de reviews en weten dat wat ze willen gaan kopen ook echt gaan gebruiken. Niets is een grotere verspilling dan iets kopen dat je niet gebruikt.


4. Zuinige mensen betalen niet voor gemak.


Zuinig leven staat niet gelijk aan een oncomfortabel leven. Maar vaak kiezen zuinige mensen wel bewust wat voor hen belangrijk is en betalen niet voor gemak dat ze niet nodig vinden. Denk aan voorgesneden groenten, kant-en-klare maaltijden, een snelle hap onderweg etc. Dat is allemaal wel erg makkelijk maar vaak ook een stuk duurder. Ze maken er een gewoonte van om zelf verse maaltijden te bereiden en maken het hun zelf gemakkelijk door bijvoorbeeld voor twee keer te koken. Maar denk bij gemak ook aan een huishoudster of je tuinier en schilder etc. Bedenk welk gemak jij belangrijk vindt in je leven en schrap andere gemakken die je niet belangrijk vindt en waar je flink op kan besparen. Wat kan je prima zelf doen: groenten snijden, gras maaien, muur verven? En waarvan breekt het zweet je al uit als je er alleen al aan denkt om het zelf te moeten doen? Dat laatste is waarschijnlijk goed om iets of iemand anders voor te betalen om dat voor je te doen.


Lees ook: Typisch gierige Nederlandse gewoontes.


5. Zuinige mensen zijn niet impulsief.


Zuinige mensen denken goed na voordat ze iets kopen. Heb ik dit echt nodig? Misschien heb ik het maar eenmalig nodig? Dan kan het zijn dat ze eerst kijken of ze het kunnen lenen of huren. 

Kan het nog wel even wachten? Dan zetten ze het op een verlanglijstje in de telefoon of op papier. Ze stellen voor zichzelf een termijn hoe lang ze iets op het verlanglijstje willen hebben staan voordat ze het ‘mogen’ kopen van henzelf (mits ze uiteraard het geld ervoor hebben in hun budget). Om te wachten met kopen komen ze er ook vaak achter dat ze iets toch niet heel graag willen en ze prima zonder kunnen leven. 

Ook is zo’n verlanglijstje heel handig om te hebben wanneer mensen kado’s voor je willen kopen, voor je verjaardag bijvoorbeeld of andere feestdagen. 

budgetteren kun je leren

6. Zuinige mensen gaan om met andere zuinige mensen.


Vaak wordt gezegd dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat. De mensen waarmee je het meeste omgaat beïnvloeden je gedachtengang, je gespreksonderwerpen, je gedrag en uiteindelijk de resultaten daarvan. Je gaat je op een gegeven moment net zo gedragen als zij. Wil je dus zuiniger zijn? Vind gelijkgestemde mensen in je omgeving of op internet waar je continue inspiratie en motivatie vandaan kan halen.


7. Zuinige mensen zien winkelen niet als hobby.


Zuinige mensen gaan niet winkelen voor de lol. Veel van ons vinden winkelen leuk en zullen straks ook weer blij zijn als de winkels open gaan na deze lockdown. Toch is het niet verstandig om winkelen als hobby of tijdverdrijf te zien. Wanneer we gezellig naar de stad of het winkelcentrum gaan zien we vanzelf allerlei dingen die we willen hebben. Voor je het weet heb je jezelf al overtuigd dat je echt niet zonder kan en je het dus moet kopen. Of je koopt die jurk niet maar vindt dat je dan wel een lekker vers patatje hebt verdiend. Hoe dan ook, wanneer je gaat winkelen zonder doel, geef je meer geld uit dan je zou willen. Zoek een andere (zuinige) hobby is het advies!


Lees ook: 3 zuinige gewoontes die je veel geld besparen.


8. Zuinige mensen zijn geduldig.


Zuinige mensen hebben dus inderdaad vaak een verlanglijstje met dingen die ze nodig hebben. Ze kijken goed naar reviews en zoeken naar kwaliteit. Vervolgens wachten ze. En wachten ze nog wat langer. Want het feit is dat alles, maar dan ook alles, een keer in de uitverkoop gaat. Ze weten wat een item normaal gesproken kost en wachten totdat ze een goede deal hebben gevonden. En ja, dat betekent soms maanden lang wachten. Wachten op een uitverkoop of op een goede tweedehands deal. En wie weet dat ze er na al die maanden dan nog eens achter komen dat ze al maanden zonder kunnen en dus ook helemaal geen nieuwe hoeven te kopen. 


Lees ook: Hoe krijg je altijd dubbele korting bij Bol.com?


9. Zuinige mensen doen niet mee met trends.


Zuinige mensen doen over het algemeen veel langer met hun telefoon, laptop, televisie, auto etc. Ze hebben niet zo’n drang om continu te ‘upgraden’ en om het nieuwste van het nieuwste te hebben. Ze wachten liever totdat alle bugs zijn opgelost en totdat de nieuwigheid eraf is. Dan gaan de prijzen ook omlaag en hebben ze een betere deal. Dit is ook een manier om goed te kunnen onderscheiden welk item kwaliteit is omdat de reviews online vanzelf komen. Ook kopen zuinige mensen vaak kleding die niet trendgevoelig zijn en die ze dus jaren kunnen dragen. 


10. Zuinige mensen blijven leren.


Zuinige mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe tips en tricks die hun helpen om zuinig te zijn. Misschien lezen ze regelmatig een blog met bespaartips, volgen ze Instagram accounts met bespaartips (zoals @geld101 ;-)) of zijn ze lid van een Facebookgroep voor tips. Ze zijn nieuwsgierig om te leren over budgetteren en persoonlijke financiën. Op de een of andere manier leren ze altijd van anderen om nog zuiniger te kunnen leven. Verder leren ze ook van hun eigen fouten. Was dat item toch totaal overbodig of veel te duur? Ze leren van hun fouten zodat niet telkens hetzelfde onnodige item kopen of hun geld verspillen aan te dure items.


Lees ook: Hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt.


Conclusie


Zuinige mensen weten goed om te gaan met de middelen die ze hebben. Wanneer je weinig verdient en je bent een slechte beheerder daarvan, betekent het niet dat meer geld verdienen jouw problemen oplost. Vaak geven we dan alleen nog maar meer geld uit. Begin met nooit meer geld uit te geven dan je hebt. Spaar geld zodat je een buffer opbouwt om, in het geval van nood, 3, 6 of 12 maanden te kunnen leven zonder dat je in de schulden terecht komt. 



Hoe zuinig ben jij? Laat het mij weten op Instagram @geld101

cursus beginnen met beleggen the happy investors
De 8 meest gestelde vragen over beleggen
door Marianne 21 apr., 2024
Ontdek alles wat je moet weten over beginnen met beleggen in deze uitgebreide gids voor beginners. Van de beste beleggingskeuzes voor beginners tot het belang van regelmatig inleggen en het verschil tussen sparen en beleggen. Leer hoe je zelfs met kleine bedragen kunt investeren en ontdek de veiligste manieren om je geld te laten groeien. Lees verder voor antwoorden op de meest gestelde vragen, waaronder waar je het beste in kunt beleggen, of beleggen op dit moment verstandig is en hoe je kunt leven van je beleggingen.
Wat is de beste spaarrekening met de hoogste rente?
door Marianne 14 apr., 2024
Krijg antwoord op de vraag wat de beste spaarrekening van dit moment is met de hoogste rente. Ontdek waarom het openen van een spaarrekening bij een andere bank dan je huidige betaalrekening mogelijk de slimste keuze is. Leer over hogere rentetarieven, lagere kosten en meer financiële controle. Vergelijk opties, zoals Bunq en Raisin, en ontdek hoe je spaarrekening jouw spaardoelen kan versnellen. Maak een weloverwogen keuze voor je financiële toekomst.
Beste websites om goedkoop vlees te kopen.
door Marianne 08 apr., 2024
Ontdek waar je goedkoop vlees online kunt bestellen en kopen in deze uitgebreide gids. Van budgetvriendelijke opties tot biologische keuzes, verken de beste online slagers en vind deals voor het bestellen van kwaliteitsvlees. Inclusief tips voor cashback en leuke kortingscodes voor verschillende webistes.
10 Tips voor Succesvol Verkopen op de Vrijmarkt op Koningsdag
door Marianne 21 mrt., 2024
Ontdek hoe je optimaal kunt verkopen op de Koningsdag vrijmarkt met deze 10 waardevolle tips! Leer hoe je je kraam kunt opzetten, je spullen kunt prijzen en een uitnodigende sfeer kunt creëren voor een succesvolle en gezellige verkoopervaring.
Duurzaam beleggen bij Brand New Day: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
door Marianne 14 mrt., 2024
Ontdek de voordelen van duurzaam beleggen bij Brand New Day. Leer hoe duurzaamheid en rendement hand in hand gaan, met een overzicht van de principes, kosten en risico's. Verken de mogelijkheden van groene modelportefeuilles en maak een impact op de wereld met je investeringen.
Hoe je je nettowaarde uitrekent en waarom je dat zou willen weten
door Marianne 07 mrt., 2024
Leer hoe je jouw nettowaarde berekent en waarom het belangrijk is om te weten. Ontdek de formule, het belang van financiële gezondheid, doelen stellen, budgettering en motivatie. Een krachtige tool voor financiële beslissingen en doelrealisatie.
Hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt
door Marianne 22 feb., 2024
Leer hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt met onze uitgebreide gids. Ontdek praktische tips en strategieën voor financiële stabiliteit. Ontdek ook onze cursus 'Budgetteren Kun Je Leren', waarin je in 6 weken leert om effectief te budgetteren en toegang krijgt tot exclusieve ondersteuning en een levendige Facebook-community.
risicobeheer in beleggen, waarom ik kies voor indexfondsen en niet voor individuele aandelen.
door Marianne 13 feb., 2024
Ontdek waarom indexfondsen de voorkeur verdienen boven actief beheerde fondsen en individuele aandelengokken. Leer over de kracht van indexbeleggen, waarom Brand New Day een betrouwbare partner is, en waarom het essentieel is om nu te beginnen. Profiteer van diversificatie, lage kosten en het rente-op-rente effect voor een solide financiële toekomst.
door Marianne 04 feb., 2024
Financiële Detox: Een Frisse Start voor je Geld in het Nieuwe Jaar. Ontdek stappen om overzicht te creëren, onnodige uitgaven te verminderen, abonnementen te herzien en een effectief budget op te stellen. Leer het belang van een noodfonds en spaargeld voor een gezonde financiële toekomst. Of het nu januari is of midden in het jaar, volg deze tips voor financiële rust en het bereiken van je doelen.
zelf pensioen opbouwen als je in loondienst bent
door Marianne 07 dec., 2023
Ontdek het belang van zelf pensioen opbouwen voor werknemers zonder pensioenfonds. Leer over jaarruimte, belastingvoordeel, en de keuze tussen sparen en beleggen. Voorkom verrassingen en bouw nu aan een financieel stabiele toekomst.
Meer posts
Share by: