Bespaar tijd én geld: Zo plan je je maaltijden met aanbiedingen
Dit is hoe je slim gebruikt maakt van aanbiedingen en tijd bespaart bij het doen van je boodschappen!

Voor ons allemaal nemen boodschappen vaak een flinke hap uit ons budget iedere maand. Maar wist je dat je niet alleen geld kunt besparen, maar ook tijd? Door slim gebruik te maken van aanbiedingen apps en je maaltijden van tevoren te plannen, kun je in één keer je weekboodschappen doen én wat extra centen in je zak houden. Het is al vaak bewezen dat degene die één keer in de week boodschappen doet in plaats van meerdere keren per week, voordeliger uit is. Het vergt een beetje planning, maar zelfs voor een chaoot als ik, went het en kom je vanzelf in een wekelijkse routine. Dus, hoeveel tijd en geld denk jij te kunnen besparen?
De kracht van meal planning
Meal planning, oftewel het vooruit plannen van je maaltijden, is dé manier om gestructureerd boodschappen te doen. Het idee is simpel: je bekijkt de aanbiedingen van je favoriete supermarkt(en) via hun website of een app zoals Reclamefolders of Supermarkt Scanner, en stelt op basis daarvan een weekmenu samen. Zo koop je alleen wat je echt nodig hebt, en voorkom je dat je zomaar iets in je kar gooit “voor het geval dat”.
Zelf ben ik een grote fan van deze methode. Wat ik vaak doe, is op zondag even door de aanbiedingen scrollen, nadat ik uiteraard door mijn eigen koelkast, vriezer en voorraadkast ben gegaan.. Als ik zie dat bijvoorbeeld kip of groente in de aanbieding is, pas ik mijn weekmenu daarop aan. Zo plan ik mijn maaltijden en weet ik zeker dat ik binnen mijn budget blijft.
Hoe werkt het?
Stap 1: Kies één of twee supermarkten waar je het liefste je boodschappen doet. Waarom maar twee? Omdat je anders de neiging hebt om meerdere winkels af te gaan, en dat kost niet alleen tijd, maar ook benzine (en soms een beetje geduld!).
Stap 2: Open je favoriete aanbiedingen app en zoek naar de deals voor de komende week. Let vooral op basisproducten zoals pasta, rijst, groenten en vlees.
Stap 3: Stel een weekmenu samen op basis van de aanbiedingen. Hebben ze kip in de aanbieding? Dan eet je misschien maandag kipfilet, dinsdag een kipsalade en woensdag een roerbakgerecht met kip. Door te variëren, blijft het interessant én bespaar je geld.
Stap 4: Denk ook aan de boodschappen voor ontbijt en lunch en voor snacks, schrijf dit ook op je lijstje.
Stap 5: Doe in één keer al je boodschappen. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je minder vaak in de verleiding komt om impulsaankopen te doen in de supermarkt. Ook kom je uiteraard zo minder in de verleiding om doordeweeks eten af te halen.
Extra tips voor maximale besparingen
- Houdbare producten inslaan – Als je ziet dat producten die jij vaak gebruikt zoals pasta, rijst of diepvriesgroenten in de aanbieding zijn, sla dan gelijk extra in. Zo heb je altijd iets in huis en hoef je minder vaak naar de winkel.
- Heb altijd een maaltijd in huis – Er is vast een maaltijd waarvan het hele gezin smult èn dat je altijd in huis kunt hebben als ‘reserve’ maaltijd. Zo’n maaltijd bestaat uit lang houdbare producten of diepvries producten en kan je dus altijd op voorraad houden. Misschien is het voor jou pasta met tonijn uit blik, of een snelle kip hawaï met diepvries kip, een potje saus en rijst.
- Gebruik de vriezer – Door vlees en groente in te vriezen, kun je langer genieten van aanbiedingen en voorkom je dat producten bederven.
- Online vlees kopen – Wist je dat je vaak goedkoper uit bent als je vlees online in bulk koopt? Ik heb hier eerder al een artikel over geschreven, en het is echt een aanrader!
Kortom, met een beetje planning kun je niet alleen geld besparen, maar ook tijd. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?