De ADHD-proof strategie om impulsaankopen te stoppen (zonder je leven te veranderen)
Bespaar geld met minder impulsaankopen

Impulsaankopen zijn voor veel mensen al lastig, maar voor vrouwen met ADHD kunnen ze een nog grotere uitdaging vormen. Van hyperfocus op een nieuwe hobby tot het moeilijk kunnen stoppen met shoppen zodra je begint, ADHD kan het lastiger maken om je impulsen in bedwang te houden. Maar wat als je met een simpele strategie toch die impulsaankopen kunt stoppen, zonder jezelf te moeten veranderen? In dit artikel help ik je met de ADHD-proof strategie die je écht helpt om je impulsieve uitgaven onder controle te krijgen.
De strategie om impulsaankopen te verminderen:
In plaats van rigide regels op te stellen (zoals “je mag niet kopen zonder goed nadenken”), gebruik je een flexibele en simpele methode die werkt voor jouw specifieke behoeften. Rigide regels werken niet, daar gaan wij juist van steigeren dus moeten we een lievere manier verzinnen die helpt om minder spontane uitgaven te doen waar we uiteindelijk niet blij van worden. Deze manier kan je direct toepassen, met eenvoudige stappen.
1.De 10-minuten regel
Bij elke impulsieve aankoop: wacht (minimaal) 10 minuten voordat je besluit of je het echt nodig hebt. Dit geeft je de ruimte om even rustig na te denken en voorkomt dat je in de opwinding van het moment iets koopt wat je later niet nodig hebt. De kracht van deze pauze is dat je brein even tijd krijgt om de beslissing rationeler te maken.In de winkel loop je bijvoorbeeld nog een extra rondje en stel je jezelf de vragen van punt 4. Ben je online aan het shoppen, leg het item dan in je digitale winkelwagen en neem even een dopamine pauze, zoals bij punt 3.
2.Maak een verlanglijst in plaats van 'nu kopen'
Het is een simpele maar effectieve techniek: schrijf alles wat je op dat moment zou willen kopen op een verlanglijst, maar koop het pas nadat je hebt gewacht (bijvoorbeeld 24 uur). Dit creëert een buffer waarin je je beslissing kunt heroverwegen en je meer ruimte krijgt om impulsieve emoties los te laten. Het helpt mij ook om zo’n lijst te maken om daarmee al een dopamine hit te krijgen, alleen al door het lijstje te maken. Wanneer ik daar later op terugkom, dan kunnen er vaak heel veel dingen weer vanaf omdat ik ze toch niet graag wil of nodig heb.
Lees ook:
Deze dingen koop ik niet meer.
3. De dopamine-pauze:
Impulsaankopen worden vaak gedreven door de behoefte aan een dopamine-stoot (de beloning en dat lekkere gevoel dat we voelen bij het kopen). In plaats van de aankoop direct te doen, geef je jezelf een andere vorm van dopamine: bijvoorbeeld een korte wandeling of iets creatiefs doen. Dit vermindert de verleiding van de aankoop zonder je volledig te beroven van de ervaring van voldoening. Maak voor jezelf een lijstje met korte dingen die je kunt doen waarvan je blij wordt: zet een lekker muziekje op, bel een vriendin of bak wat lekkers. Zo’n lijstje is heel handig om uit bepaalde gewoontes te komen zoals bijvoorbeeld shoppen uit verveling.
4. Stel jezelf vragen:
Bepaalde vragen kunnen je helpen om even pas op de plaats te nemen en jezelf te helpen bepalen of het echt een verstandige beslissing is of dat het misschien een impulsaankoop is. Beantwoord een paar simpele vragen zoals: "Heb ik dit al in huis?", "Kan ik het lenen of ruilen?", en "Past dit binnen mijn budget?". Als je bij een van de vragen twijfelt, stop dan en wacht weer 10 minuten om je beslissing te overdenken.
Lees ook:
Stop met shoppen! Stel jezelf deze 7 vragen.
Waarom werkt dit voor ADHD?
Wij, ADHD'ers hebben de neiging om impulsaankopen te doen omdat we snel beslissingen nemen en moeite hebben met uitstellen. We willen juist graag die snelle dopamine en die krijg je ook door iets leuks te kopen. De sleutel van deze strategie is dat het je de tijd en ruimte geeft om te vertragen en bewust over je keuzes na te denken. Door jezelf kleine, haalbare doelen te geven (zoals de 10-minuten regel) voorkom je dat je overvallen wordt door de impuls om direct iets te kopen.
Impulsaankopen stoppen met ADHD hoeft niet te betekenen dat je jezelf moet verbieden om te kopen. Door deze eenvoudige, ADHD-vriendelijke strategieën toe te passen, krijg je meer controle over je uitgaven zonder je vrije tijd of plezier op te offeren. Het draait allemaal om bewust kiezen en jezelf de ruimte geven om over je keuzes na te denken. Probeer deze tips eens uit, en je zult merken dat het veel makkelijker is om je impulsen in bedwang te houden!