geld101

Nog meer dingen die ik niet meer koop

Marianne • jun. 15, 2022

10 dingen die ik niet meer koop (en dat bespaart geld!)

wat ik nog meer niet koop om geld te besparen

Iets niet kopen is natuurlijk altijd nog voordeliger dan iets goedkoop kopen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur waar je graag je geld aan uitgeeft. Of niet aan uitgeeft in dit geval. Sommige dingen zijn voor mij zo onbelangrijk dat ik heb besloten daar helemaal geen geld meer aan uit te geven. Gewoon, omdat ik het niet nodig vind, of een goed (genoeg) alternatief ervoor heb. Dit betekent niet dat jij dat ook zou moeten doen, iedereen is anders en iedereen zijn uitgaven zijn anders. 

Welke dingen koop jij bewust niet meer om geld te besparen? Laat het mij weten hieronder of op Instagram @geld101.



Lees ook:
Deze dingen koop ik niet meer.



1. Luxe douchegel 


Hoewel ik het heerlijk vind om een douche of bad te nemen en ik lekkere geuren ook echt wel kan waarderen koop ik eigenlijk nooit meer een (luxe) douchegel of badschuim. Nee, ik gebruik gewoon heel ouderwets een zeepje. Soms is dat wel een fijne natuurlijke zeep zoals Alleppo maar de laatste tijd was ik mezelf met een Cien zeepje van de Lidl, word ik net zo schoon van en bespaart weer iets op de steeds duurder wordende boodschappen. Voor de kinderen koop ik nog wel een douchegel / badschuim voor als ze een een lekker schuimbad willen. Maar dan koop ik dus wel lekker goedkoop zo’n literfles, ook bij de Lidl of Kruidvat. 



2. Loten


Loten van de loterij vind ik dus echt super onzinnig om te kopen. Verspilling van je geld naar mijn mening. Uiteraard zou het leuk zijn om een groot geldbedrag te winnen, maar we weten allemaal de kans dat we winnen zeer klein is. Volgens de AD is de kans om de hoofdprijs te winnen 1 op de 7 miljoen en de kans op één van de kleinere prijzen is 1 op de 2,5 miljoen. Net zo groot als de kans om door de bliksem geraakt te worden. Voor mij des te meer reden om dus geen loten te kopen maar dat geld in mijn zak te houden. 



3. Huisdieren


Huisdieren kosten echt veel geld. Je moet ze allereerst kopen (misschien heb je geluk en kan je er één gratis krijgen, dat kan natuurlijk). Vervolgens komen pas echt de kosten. Het dier heeft een hok, mand of ander verblijf nodig. Ze eten vaak het nodige en wat dacht je van de kosten voor als ze ziek worden? Ook als je op vakantie gaat moet je iets regelen en vaak kost je dat geld. Zelf zijn we erg blij met ons oppashondje wat voor mij het beste is van twee werelden: wel een hondje om mee te kunnen wandelen en voor de kinderen leuk om mee te spelen. Tegelijkertijd leren de kinderen ook om met een hond om te gaan en ervoor te zorgen. Maar we hebben niet de kosten van een hond. Integendeel, ik krijg er juist nog een vergoeding voor. Verder moet ik wel bekennen dat we wandelende takken hebben maar die tel ik niet echt mee als huisdier. Ze eten namelijk alleen klimop blaadjes en die vind je overal gratis en naar de dierenarts breng ik ze ook niet. Alleen hun verblijf heeft mij een tientje via marktplaats gekocht en de beestjes zelf kostte mij €0,75 per stuk. 


Lees ook:
Zo word je hondenoppas.



4. Elk speelgoed dat we zien


Mijn kinderen zijn het echt wel gewend dat ze niet alles krijgen dat ze zien. Zien ze speelgoed bij de drogist of lopen we langs een speelgoedwinkel en pakken ze wat? Dan zeg ik: wat leuk, leg maar weer terug. Ze zijn dit gewend en het is dus ook geen probleem. Als wij als ouders zien dat ze iets echt heel leuk vinden en we denken dat ze er langere tijd mee zullen spelen dan kopen we wel eens ‘zomaar’ een stuk speelgoed. Eerlijk gezegd is dit echt nog zoeken voor ons. Onze kinderen zijn nog klein en waar wij denken dat ze er veel mee zullen spelen valt uiteindelijk toch (zwaar) tegen. Het valt mij vaak op dat ze juist een hele dag met een stokje dat ze ergens buiten hebben gevonden kunnen spelen en hun dure speelgoed links laten liggen. Voor mij echt een teken dat kinderen niet veel speelgoed nodig hebben.



5. Kinderboeken


We hebben wel veel boeken voor de kinderen, maar veel daarvan heb ik gekregen met geboortes en verjaardagen. Sommigen heb ik zelf gekocht bij bijvoorbeeld de Kruidvat. Ook heb ik in Denemarken wel boekjes gekocht in de kringloop èn hebben we beiden nog boeken van onze eigen kindertijd die nu onze kinderen lezen. Verder koop ik eigenlijk geen boeken meer omdat we al zoveel hebben en omdat we wel veel boeken lenen bij de bibliotheek. We zijn daar elke week wel te vinden om boeken te lenen en het is voor ons ook meteen een leuk uitje. Wist je dat een lidmaatschap bij de bibliotheek gratis is voor je kinderen? 



6. Tijdschriften 


Tijdschriften koop ik echt nooit meer. Het doet mij denken aan de tijd voordat ik kinderen had en ik uren de tijd had om lekker door zo’n tijdschrift te bladeren. Liggend in de zon of in de winter lekker in een warm bad met bubbels. Ik zou nu niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen om op mijn gemak een tijdschrift te lezen. Misschien, als we dit jaar nog op vakantie gaan, dat ik een paar tijdschriften scoor via de weggeefhoek op Facebook. 


Lees ook: Geld besparen? Koop dit!



7. Voorgesneden fruit en groenten


Laatst zag ik een watermeloen in de supermarkt voor €4,99. Mijn kinderen eten die ik één keer op, best een dure grap dus. (Heb de meloen dan ook maar lekker laten liggen, ik wacht wel totdat ze in het seizoen zijn en hopelijk goedkoper.) De prijs van fruit en groenten wordt steeds duurder. Voorgesneden fruit en groenten was altijd al duurder maar vind ik nu dus helemaal onnodig duur. Het is misschien niet zo snel maar het kost echt niet heel veel moeite om zelf wat groenten te snijden voor je wokgerecht of door de pasta en om zelf een fruitsalade te maken. Het is in ieder geval een stuk goedkoper, kost de planeet minder plastic en je groenten en fruit is ook lekker vers. Alleen soepgroenten koop ik wel voorgesneden want mijn chef skills zijn niet zo goed om groenten zo fijn te kunnen snijden. 



8. (Goedkope) sieraden


Als tiener vond ik het heerlijk om naar verschillende goedkope juweliers te gaan of bij grote kledingwinkels allerlei accessoires te kopen en om elke dag verschillende oorbellen, kettingen, armbanden en ringen te dragen. Die dagen liggen inmiddels ver achter mij. Inmiddels heb ik een mooie set oorbellen die ik dagelijks draag en verder draag ik eigenlijk alleen mijn trouwring. Voor speciale gelegenheden heb ik een mooie armband met de namen van mijn kinderen erin (een verjaardagskado vorig jaar van mijn man) en een hele mooie wit gouden ketting die ik van een tante heb gekregen. Echt mooie sieraden dus, die eigenlijk overal bijpassen. Geen goedkope rotzooi meer voor mij waar mijn vingers groen van worden en de gaatjes in mijn oren van gaan ontsteken. Scheelt mij ook nog eens tijd in de ochtend want ik draag dus elke dag hetzelfde. 



9. Schoonmaakproducten


Ik had altijd al een minimale hoeveelheid schoonmaakproducten want ik geloof gewoon niet dat je voor elke vlek en elk oppervlak een ander schoonmaakproduct nodig hebt. Nu ik sinds kort Aurikatariina volg op YouTube is dat ook bevestigd. Zij is een professionele schoonmaker en ze gebruikt 9 van de 10 keer gewoon afwasmiddel om mee schoon te maken. Niet alleen in de keuken maar ook in de badkamer en eigenlijk overal. Je komt dus een heel eind met afwasmiddel en iets om kalk mee te verwijderen, azijn of een wc reiniger. Allesreiniger heb ik al twee jaar niet meer gekocht en gebruik ik dus maar heel weinig.  Maar ik koop dus niet veel (verschillende) schoonmaakproducten, scheelt ook weer in de portemonnee. 



10. Decoratie voor in huis


Decoratie items voor in huis koop ik niet meer. Een huis met kinderen en speelgoed vind ik al snel heel druk en vol aanvoelen. Decoratie items voegen daar alleen nog maar meer drukte aan toe. Verder hebben we ook vrij weinig plek om decoratie neer te zetten en vind ik het niet nodig om telkens het decor te wisselen. Het decor dat we hebben hangen of staan heeft in de meeste gevallen ook een verhaal, is bijvoorbeeld van een opa of oma geweest of heeft een betekenis voor ons. Het enige waar ik een zwak voor heb zijn planten, die koop ik nog wel eens of krijg ik gratis via bijvoorbeeld Facebook. Er gaan bij mij ook nog wel eens planten dood dus uiteindelijk blijft het totaal aantal wel ongeveer gelijk. 


Een tip voor goedkope planten is trouwens, naast facebook ruil pagina’s, de
kneusjesbox van plantje.nl.



Dus daar heb je het, tien dingen die ik (ook) niet meer koop om geld te besparen. Wat zijn dingen die jij niet koopt om geld te besparen? Laat hieronder een reactie achter! En als je mijn reis op Instagram wilt volgen, zoek dan naar @geld101 en volg - ik zou het leuk vinden je daar ook te zien!


Lees ook: Deze dingen koop ik niet meer.

De 8 meest gestelde vragen over beleggen
door Marianne 21 apr., 2024
Ontdek alles wat je moet weten over beginnen met beleggen in deze uitgebreide gids voor beginners. Van de beste beleggingskeuzes voor beginners tot het belang van regelmatig inleggen en het verschil tussen sparen en beleggen. Leer hoe je zelfs met kleine bedragen kunt investeren en ontdek de veiligste manieren om je geld te laten groeien. Lees verder voor antwoorden op de meest gestelde vragen, waaronder waar je het beste in kunt beleggen, of beleggen op dit moment verstandig is en hoe je kunt leven van je beleggingen.
Wat is de beste spaarrekening met de hoogste rente?
door Marianne 14 apr., 2024
Krijg antwoord op de vraag wat de beste spaarrekening van dit moment is met de hoogste rente. Ontdek waarom het openen van een spaarrekening bij een andere bank dan je huidige betaalrekening mogelijk de slimste keuze is. Leer over hogere rentetarieven, lagere kosten en meer financiële controle. Vergelijk opties, zoals Bunq en Raisin, en ontdek hoe je spaarrekening jouw spaardoelen kan versnellen. Maak een weloverwogen keuze voor je financiële toekomst.
Beste websites om goedkoop vlees te kopen.
door Marianne 08 apr., 2024
Ontdek waar je goedkoop vlees online kunt bestellen en kopen in deze uitgebreide gids. Van budgetvriendelijke opties tot biologische keuzes, verken de beste online slagers en vind deals voor het bestellen van kwaliteitsvlees. Inclusief tips voor cashback en leuke kortingscodes voor verschillende webistes.
10 Tips voor Succesvol Verkopen op de Vrijmarkt op Koningsdag
door Marianne 21 mrt., 2024
Ontdek hoe je optimaal kunt verkopen op de Koningsdag vrijmarkt met deze 10 waardevolle tips! Leer hoe je je kraam kunt opzetten, je spullen kunt prijzen en een uitnodigende sfeer kunt creëren voor een succesvolle en gezellige verkoopervaring.
Duurzaam beleggen bij Brand New Day: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
door Marianne 14 mrt., 2024
Ontdek de voordelen van duurzaam beleggen bij Brand New Day. Leer hoe duurzaamheid en rendement hand in hand gaan, met een overzicht van de principes, kosten en risico's. Verken de mogelijkheden van groene modelportefeuilles en maak een impact op de wereld met je investeringen.
Hoe je je nettowaarde uitrekent en waarom je dat zou willen weten
door Marianne 07 mrt., 2024
Leer hoe je jouw nettowaarde berekent en waarom het belangrijk is om te weten. Ontdek de formule, het belang van financiële gezondheid, doelen stellen, budgettering en motivatie. Een krachtige tool voor financiële beslissingen en doelrealisatie.
Hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt
door Marianne 22 feb., 2024
Leer hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt met onze uitgebreide gids. Ontdek praktische tips en strategieën voor financiële stabiliteit. Ontdek ook onze cursus 'Budgetteren Kun Je Leren', waarin je in 6 weken leert om effectief te budgetteren en toegang krijgt tot exclusieve ondersteuning en een levendige Facebook-community.
risicobeheer in beleggen, waarom ik kies voor indexfondsen en niet voor individuele aandelen.
door Marianne 13 feb., 2024
Ontdek waarom indexfondsen de voorkeur verdienen boven actief beheerde fondsen en individuele aandelengokken. Leer over de kracht van indexbeleggen, waarom Brand New Day een betrouwbare partner is, en waarom het essentieel is om nu te beginnen. Profiteer van diversificatie, lage kosten en het rente-op-rente effect voor een solide financiële toekomst.
door Marianne 04 feb., 2024
Financiële Detox: Een Frisse Start voor je Geld in het Nieuwe Jaar. Ontdek stappen om overzicht te creëren, onnodige uitgaven te verminderen, abonnementen te herzien en een effectief budget op te stellen. Leer het belang van een noodfonds en spaargeld voor een gezonde financiële toekomst. Of het nu januari is of midden in het jaar, volg deze tips voor financiële rust en het bereiken van je doelen.
zelf pensioen opbouwen als je in loondienst bent
door Marianne 07 dec., 2023
Ontdek het belang van zelf pensioen opbouwen voor werknemers zonder pensioenfonds. Leer over jaarruimte, belastingvoordeel, en de keuze tussen sparen en beleggen. Voorkom verrassingen en bouw nu aan een financieel stabiele toekomst.
Meer posts
Share by: