Slimme bespaartips voor je huishouden

Marianne • 7 mei 2025

Geld besparen zonder in te boeten

We zijn altijd wel op zoek naar slimme bespaartips die we kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Er zijn tal van tips om geld te besparen in je huishouden, van kleding en kapper tot boodschappen en je telefoonrekening. Kies vooral wat bij jou en jouw leefstijl past. Vind je het heerlijk om vrekkig te zijn, dan daag ik je uit om ze alle 20 toe te passen. Veel succes met deze bespaartips voor je huishouden! 



1. Koop tweedehands kleding


Een van de eenvoudigste manieren om te besparen in je huishouden is door tweedehands kleding te kopen. Apps zoals Vinted, maar ook Marktplaats en lokale kringloopwinkels hebben echt veel mooie kleding voor een prikkie. Soms is het wel even zoeken maar dan heb je wel kans op kleding van goede kwaliteit voor een fractie van de prijs van nieuwe kleding. Zo vul je je garderobe zonder je bankrekening te hoeven plunderen.



2. Gebruik een boodschappenlijst


Het is zo makkelijk maar toch trappen we er zo vaak in: naar de supermarkt zonder een boodschappenlijst. Maar een simpele boodschappenlijst helpt je echt om impulsaankopen te vermijden. Ik volg dan echt mijn lijstje zonder verder nog goed na te denken wat ik zou willen en daardoor kom ik minder in de verleiding. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je lijstje compleet is. Dit doe je door vooraf je maaltijden te plannen. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar voorkom je dus ook dat je ongeplande producten in je winkelmandje gooit. Gebruik apps die aanbiedingen en kortingen laten zien om extra te besparen.


Lees ook:  Zo maak je een maaltijdplan dat wel werkt!



3. Kies voor sim only en gebruik wi-fi


Als je niet veel data gebruikt (check de app van je provider), kun je flink besparen op je telefoonrekening door voor een Sim Only-abonnement te kiezen. Zeker als je abonnement bijna afloopt en je geen nieuw toestel nodig hebt is dat een goede optie. Daarnaast kun je zoveel mogelijk Wi-Fi gebruiken om je dataverbruik te minimaliseren waardoor je een goedkoper abonnement nodig hebt. Zo verlaag je je maandlasten zonder in te boeten op je mobiele gebruik.



4. Doe mee aan modellen avonden of ga naar een kappersschool


Een kappersbezoek kan behoorlijk prijzig zijn, maar je kunt besparen door deel te nemen aan modellen avonden of naar een kappersschool te gaan. Hier krijg je een professionele knipbeurt tegen een fractie van de prijs, en het is een leuke ervaring. Je kunt ook altijd zelf nog de schaar of tondeuse op je hoofd loslaten natuurlijk, maar die keuze is aan jou.


 

5. Kook met restjes en gebruik de vriezer


Eten weggooien is niet alleen zonde, maar ook geldverspilling. Maak gebruik van restjes en vries ze in voor later gebruik. Door vriezer labels te gebruiken en restjes in soep of pasta te verwerken, kun je je maandelijkse uitgaven aan boodschappen verlagen. Extra tip: vraag een Chat GPT wat je met een restje pastasaus, rijst of wat dan ook kunt doen en noem evt. andere ingrediënten die je in je koelkast hebt liggen en op moeten. Je zult verbaasd staan over welke lekkere recepten er dan uitrollen. 



6. Koop huismerken


Huismerken zijn vaak van dezelfde kwaliteit als merkproducten, maar aanzienlijk goedkoper. Of je nu melk, toiletpapier of schoonmaakmiddelen koopt, huismerken zijn een slimme manier om te besparen zonder dat je dit merkt aan kwaliteit. Ben je wel erg merkgebonden? Kijk dan eens naar het verschil tussen supermarkten, zo wil mijn man graag de echte Nutella en is deze op moment van schrijven bij de Dirk €1,85 voordeliger dan bij de AH. Houd ook de aanbiedingen van je favoriete A-merken in de gaten en sla dan in. 



7. Koop refurbished elektronica


Nieuwe elektronica is vaak duur, maar refurbished apparaten kunnen een uitstekende, goedkopere oplossing zijn. Deze producten zijn volledig gereviseerd en werken als nieuw, maar je betaalt veel minder. Dit is een slimme manier om te besparen op je huishouden zonder in te leveren op kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld eens op Leap voor refurbished Apple producten, maar ook Coolblue biedt tweedekansjes en refurbished artikelen. 


8. Gebruik apps voor cashback en kortingen


Met cashback- en korting apps kun je eenvoudig geld terugkrijgen op je aankopen. Of het nu gaat om boodschappen, kleding of andere producten, met de juiste apps bespaar je niet alleen geld, maar profiteer je ook van extra voordelen. Mijn favoriete app is voor cashback en kortingen lees je hier. 



9. Maak je eigen schoonmaakmiddelen


Schoonmaakmiddelen kunnen best duur zijn, maar je kunt ze zelf maken met simpele ingrediënten zoals azijn, citroen en water. Het is goedkoop, gemakkelijk en beter voor het milieu. Bovendien weet je precies wat je in huis haalt. Vraag Chat GPT voor een recept, speur online of check het boek: Groene zeepjes en sopjes



10. Organiseer een speelgoed ruil


Voor ouders met jonge kinderen is speelgoed vaak een grote uitgave. In plaats van constant nieuw speelgoed te kopen, kun je speelgoed ruilen met andere ouders. Dit is niet alleen gratis, maar het houdt het speelgoedaanbod interessant en vernieuwend voor je kinderen.Dus heb je vriendinnen met kinderen van dezelfde leeftijd? Organiseer dan een gezellig avondje met wijntjes en een heuse speelgoedruil. 



11. Boek je vakantie heel vroeg of juist last-minute


Vakantie-uitgaven kunnen flink oplopen, maar door je vakantie heel vroeg of juist last-minute te boeken, kun je flink besparen. Vroeg boeken geeft je de beste keuze, maar last-minute deals kunnen je ook flinke kortingen opleveren. Beide opties helpen je om je vakantiebudget optimaal te benutten. Last-minute deals zijn vooral interessant buiten het hoogseizoen. 


Lees ook: Reis slim: Hoe je vakantie uitgaven kan omzetten in cashback



12. Doe mee aan gratis evenementen in je buurt


Zoek naar gratis evenementen en activiteiten in je buurt om tijd met je gezin door te brengen zonder geld uit te geven. Veel gemeenten bieden gratis festivals, sportevenementen en workshops aan die ideaal zijn voor gezinnen. Check de lokale krant of website van de lokale krant om op de hoogte te blijven van alle activiteiten die georganiseerd worden. 



13. Koop tweedehands meubels


Je hoeft niet altijd nieuwe meubels te kopen. Tweedehands meubels kunnen prima van hoge kwaliteit zijn en kosten een stuk minder. Platforms zoals Marktplaats of Facebook Marketplace bieden een schat aan betaalbare meubels die perfect in je huis passen. Zoek bijvoorbeeld naar mensen die een hele inboedel verkopen vanwege samenwonen of verhuizen. Daar kunnen echte parels tussen zitten van meubels die nog hartstikke nieuw zijn maar gewoonweg niet passen in hun nieuwe woning. Soms kun je ook meubels vinden die je een nieuw leven kan geven door ze op te knappen.



14. Gebruik waterbesparende douchekoppen


Waterbesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energiekosten. Door een waterbesparende douchekop te installeren, verbruik je minder water en verlaag je je energiekosten. Dit is een eenvoudige wijziging die op lange termijn grote besparingen kan opleveren.

15. Maak je eigen snacks


Kant-en-klare snacks zijn vaak duurder en bevatten veel ongezonde ingrediënten. Maak je eigen snacks, zoals popcorn, energy balls of groentechips, voor een fractie van de prijs. Zo eet je niet alleen gezonder, maar bespaar je ook flink wat geld. Zelf heb ik een droogoven (maar je kunt dit ook in een gewone oven doen) en maak vaak appelchips, gedroogde fruit roll-ups of beef jerky.



16. Ruil oppasdiensten met vrienden of familie


Kinderopvang kan duur zijn, maar je kunt oppasdiensten ruilen met vrienden of familie. Dit bespaart je niet alleen geld, maar je kinderen zijn ook in een vertrouwde omgeving. Een win-win situatie voor iedereen. Zeker ook leuk voor een goedkoop avondje weg. De ene week pas jij op de kinderen van je vrienden en kunnen ze lekker een avond op date en de andere week passen ze op jullie kinderen zodat je kan genieten van een welverdiende avond uit. 



17. Kook / bereid je lunch zelf


In plaats van elke dag kant-en-klare maaltijden of broodjes onderweg te kopen, kun je je lunch zelf maken. Dit is niet alleen veel goedkoper, maar je hebt ook meer controle over wat je eet. Zelfgemaakte lunchgerechten zijn vaak ook gezonder dan de alternatieven.Het hoeven echt geen saaie bruine boterhammen met kaas te zijn, je kunt ook een lekkere wrap maken met je favoriete ingrediënten of een goed gevulde rijst of pasta salade. 



18. Haal je water uit de regenton voor de tuin


Water is essentieel voor je tuin, maar het kost wel geld als je het uit de kraan haalt. Zeker als je een leuk aantal planten en bloemen hebt in je tuin (of groenten, zie puntje 19) dan mag je in de zomer aardig wat water gebruiken om deze levend te houden. Door een regenton te installeren, kun je regenwater opvangen en gebruiken voor je planten. Dit is een slimme manier om je waterkosten te verlagen en je tuin gezond te houden.



19. Kweek je eigen groente of kruiden


Met een moestuin kun je veel geld besparen op groenten en kruiden. Het is niet alleen goedkoper, maar ook leuk om je eigen verse ingrediënten te kweken en te gebruiken in de keuken. Dit is een van de beste bespaartips voor je huishouden op de lange termijn. Wanneer je voor kruiden kiest, kies dan voor kruiden die meerjarig zijn en ook goed blijven in de winter, zo heb je er jarenlang plezier van. Denk bijvoorbeeld aan munt, tijm en rozemarijn.



20. Koop tweedehands boeken



Boeken zijn oh zo heerlijk om even mee te ontspannen maar ze kunnen prijzig zijn. Gelukkig zijn er volop tweedehands boeken te vinden. Via websites (ook Vinted) of de kringloop kun je boeken vinden voor een fractie van de prijs van nieuwe exemplaren. Dit stelt je in staat om altijd nieuwe lectuur te lezen zonder je budget te overschrijden. Je zou natuurlijk ook een abonnement bij de lokale bibliotheek kunnen afsluiten of boeken digitaal lezen via bijvoorbeeld een app als Storytell


Door deze bespaartips in je dagelijks leven toe te passen, kun je echt je huishoudbudget laten slinken. Van slim boodschappen doen tot je energiekosten een flinke draai geven, er zijn zoveel manieren om te besparen zonder dat je het gevoel hebt dat je moet inleveren op comfort of kwaliteit. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit (en misschien wat discipline, maar hé, we doen ons best!). Ik ben benieuwd waar jij mee gaat beginnen. 


Meer dan cijfers: hoe werken in finance jouw carrière verbreedt
14 mei 2025
Hoe werken in finance je carrière verbreedt en je skills verbetert.
Snel geld nodig voor je bedrijf? Dit moet je weten over kleine zakelijke leningen
door Marianne 2 mei 2025
Snel geld nodig voor je bedrijf? Dit moet je weten over kleine zakelijke leningen, zoals de lenining bij 5in5.
5 gezonde maaltijd ideeën die goedkoop zijn en ook lekker
door Marianne 28 april 2025
ls je slim omgaat met je ingrediënten, kun je met een klein budget verrassend lekkere en voedzame maaltijden maken.
De ADHD-proof strategie om impulsaankopen te stoppen (zonder je leven te veranderen)
door Marianne 27 april 2025
Ontdek simpele technieken die je helpen impulsaankopen te vermijden en je geld onder controle te krijgen, zonder jezelf te veranderen.
4 slimme manieren om geld te verdienen met Instagram
door Marianne 21 april 2025
Ontdek 4 slimme manieren om geld te verdienen met Instagram, zónder influencer te zijn. Van affiliate links tot mini-diensten: ook met weinig volgers kun je verdienen aan wat je graag deelt.
Surebird: slim je verzekeringen regelen zonder gedoe
door Marianne 16 april 2025
Alles over Surebird: zo regel je je verzekeringen slimmer en bespaar je tot €500 per jaar. Zonder gedoe. Lees hier hoe het werkt.
Hoe duurzaam zijn stalen deuren met glas?
door Marianne 11 april 2025
Ontdek hoe duurzaam stalen deuren met glas echt zijn. Lees alles over levensduur, onderhoud, isolatie, hergebruik en milieuvriendelijke productie in dit complete overzicht.
Slim reizen met je bankpas: Bespaar op onnodige kosten
door Marianne 8 april 2025
Voorkom onnodige bankkosten op reis! Reizen met je bankpas: Ontdek slimme tips om valutakosten en transactiekosten te vermijden bij betalingen en geldopnames in het buitenland.
De kunst van prioriteren: hoe bepaal je wat écht belangrijk is?
door Marianne 3 april 2025
Leer hoe je effectief prioriteiten stelt en grip krijgt op je tijd. Ontdek de Eisenhower-matrix en praktische tips om je productiviteit en focus te verbeteren.
adhd vrouwen
door Marianne 31 maart 2025
Sparen als vrouw met ADHD kan lastig zijn, maar niet onmogelijk! Ontdek slimme manieren om toch geld te sparen zonder overweldigd te raken.
Meer posts